juli 2018

26 juli 2018

Presentation av Ingmarie Frank

Bättre sent än aldrig! Vi valde ju in några nya medlemmar i styrelsen under årsmötet. Här kommer en kort presentation av Ingmarie Frank!

Mitt namn är Ingmari Frank, blev på årets årsmöte invald i Stickas styrelse på ett år som suppleant.
Jag tror att jag kan tillföra ett nytt sätt att se på saker och ting till styrelsens arbete, då man kommer in med fräscha nya ögon.
Jag bor i en liten by i Norra Hälsingland.
Jag utbildade mig tidigt till sömmerska, det har jag arbetat med till och från. Mitt intresse för hantverk har följt mig genom åren, just nu är jag inne i en intensiv stickperiod. Stickning är ju så lätt att ta med sig överallt, symaskinen är för tung att ha framför tv:n eller med sig i bilen.
Mitt första stickade alster som jag genomförde på helt egen hand var en flaggblå mohaire kofta och då var jag 9 år. Tyvärr glömdes koftan kvar på en buss.
Övriga intressen är barnbarnet, fjällen, Roslagen och resor.

24 juli 2018

Presentation av Angelika

Hej! nu blir det dags att även jag presenterar mig.

Jag heter Angelika Schindler-Egl och bor tillsammans med min make Horst i Villvattnet/Burträsk, Västerbotten och jag ingår i hemsidegruppen.

Efter ett misslyckand undervisning i handarbete/slöjden i skolan vägrade jag som barn att sticka.

Men min fantastiska mormor väckte med mycket tålamod mitt intresse att sticka. Koftor och tröjor blev våra projekt och jag älskade henne för detta. Hon har bidragit till att jag läste till textilingenjör.

Med åren blev mitt intresse för tyg och ull blivit allt starkare och starkare och jag har alltid kollat upp varifrån våra plagg kommer, vart allt har blivit producerat och hur råvaran till tyg och ullgarnet har blivit omhändertaget. Kan ni tänka er hur förvånad jag blev när jag läste ifjol i tidningen ”Jordbruk aktuell ”att 82% av all svensk ull (året 2017 producerades 1 800 ton ull) hamnade på soptippen eller förbränningsstationer.

Jag skulle gärna vilja främja ull, svensk ull. Vi diskuterar så mycket om närproducerad mat, ekologisk mat – men de flesta bryr sig inte om hur ullen blir omhändertagen, varifrån den kommer och vilken nytta ullen kan ge. Jag skulle gärna vilja prata om de små ullspinnerierna –  flera är på väg att lägga ner sin verksamhet. Enligt Jordbruk aktuell finns det 17 företag och föreningar kvar som försöker förädla ullen.

Dessutom tycker jag att vi som kunder, vi som stickar våra fina alster ska främja de otrolig fina garnbutikerna som kämpar för sin överlevnad. De stora nätbutikerna tar mer och mer över, ullen blir behandlat mot mögel p g a leverans och tidsbrist i produktionen.

Nu önskar jag er en fortsatt trevlig sommar, njut allt ni kan med ert stickande, vi hörs framöver och kanske ses vi på Syfestivalen i oktober i Umeå.

Trevlig sommar

Angelika

(angelika.egl @ hotmail.com)

8 juli 2018

Semesterstickning

Nu är det tid för sommar och många har semester. Men att packa stickning för semestern kan vara svårt! Vad tar man med och vad lämnar man hemma?

Vi brukar ta bilen och hälsa på min familj, som bor ca 70 mil bort. Då, tycker jag, får man ha med sig en egen väska/stor påse med garn, stickor och mönster. Jag kanske är lite besatt, men vem kan motstå en solstol i skuggan, en stickning i handen och lyssna på vinden och fåglarna?

Jag har observerat att en del på sociala medier funderar över vilken stickning man ska packa med när man åker bort. Jag tänker såhär:
– ett par pågående stickningar
– nåt nytt man vill lägga upp
– lite extra garn ifall man blir inspirerad!
För att göra det ännu lite svårare tänkte jag tipsa om några lämpliga sommarprojekt.

I vårt eget mönsterarkiv finns ett jättefint sockmönster, Salmiak sockorna. På sommaren är det skönt med en liten stickning som inte tar upp plats i knät och som går fort. Salmiak sockorna är då ett perfekt projekt, det är roligt för att det är flerfärgsstickning och det händer nåt hela tiden! Den stora risken är att den stickningen tar slut för fort! Så vad tar man då med sig mer?

Jag blir alltid sugen på att sticka sommarlinnen när värmen kommer, kanske i hampagarn, lingarn eller silkesgarn. Riktiga sommarmaterial! Jag har inte kommit överens med mig själv om vilket mönster (och garn) jag skulle vilja sticka, eller om man skulle sticka nåt eget som man kommer på efter vägen? Här är några fina sommarlinnen, som i alla fall lockar mig!

Maja Kito av Marita Rolin 
Ett linne med nytänkande design i sin enkelhet som, kan jag tänka, tilltalar många! Mönstret finns på Svenska och Engelska. Designern har många linnen och tröjor på sin designsida på Ravelry.

Togue Pond by Pam Allen 
Det här linnet är också ett enkelt linne, men en rundad mudd längst ner som är väldigt fin och stilren. Mönstret finns på Engelska (vad jag förstår). Även denna designern har många tröjor på sin designsida på Ravelry.

Stickad fruktkasse 
Under hela våren har det stickats och virkats fruktkassar till höger och vänster, som i ett led att plastbanta! Det om nåt är ett härligt sommarprojekt! Här bjuder Järbo garn på ett gratis mönster på en stickad fruktpåse.

Blir det nu lättare eller svårare att välja semsterstickning/stickningar, tro? Det hjälper i alla fall till med att rensa tankarna och lättare ta ett beslut!

Katrina Eriksson Lidén
Stickas Hemsidesgrupp
@designkatrina

4 juli 2018

Hemsidesgrupp!

Nu provar vi något nytt; vi har skapat en hemsidesgrupp! En grupp som hjälper oss medlemmar att få lite mer inlägg till vår hemsida. Vi kommer att presentera medlemmarna vartefter och sedan kommer lite inlägg att dyka upp. Även Hemsidesgruppens medlemmar engagerar sig på sin fritid, en stor eloge till det!

Jag, Helena, är just nu talesman för gruppen. Tanken är att vi ska bli fler som hjälps åt med hemsidan.

Först ut att presentera sig är Kattis! Välkommen!

Kattis här, jag bor i Norrköping med min man och dotter. Jag kommer dock från Ångermanland.

Jag tycker om att skriva, gärna och mycket! Man kan inte göra allt, men man kan bidra med det man kan! Därför vill jag, som medlem i Sticka, bidra i hemsidesgruppen. Jag har tänkt skriva på Stickas blogg för att inspirera, tipsa om mönster och tekniker. Kanske om nåt mer som faller mig in!
Jag är den som går min egen väg, har alltid egna idéer och stickningar igång. Därför stickar jag sällan på det som ”många andra” stickar just nu. Stickmönster bara dyker upp i huvudet och vill bli till. Jag har lite mönster både på Ravelry och hos Falkgarn. Men det är viktigt att låta idéer mogna och komma när de vill.

Katrina ”Kattis” Eriksson Lidén
@designkatrina
www.designkatrina.se

Kattis Liden, medlem i hemsidesgruppen